Порядок відведення земельної ділянки під ОСББ

Дата: 04.09.2020 08:16
Кількість переглядів: 5720

Фото без опису

 

Згідно статті 42 Земельного кодексу України – земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкова територія, що перебувають у спільній сумісній власності власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Тобто земля може передаватись безоплатно у власність, або у постійне користування.

Для того, щоб отримати у власність земельну ділянку перш за все необхідно провести:

- загальні збори співвласників багатоквартирного будинку;

- прийняте рішення оформити протоколом, у якому також зазначити відповідальну за цю процедуру особу. Як правило, це голова правління ОСББ .

Стосовно решти земельної ділянки (понаднормової), вона може бути поділена в натурі між співвласниками будинку, та кожен із них має право окремо приватизувати ці земельні ділянки, але за іншим цільовим призначенням.

За можливості поділу будинку в натурі з виділенням кожної частини в окреме домоволодіння (присвоєння окремої адреси та реєстрація в БТІ як окремого домоволодіння) можливий і поділ земельної ділянки з виділенням відповідної її частини в окрему земельну ділянку.

У такому разі приватизація здійснюється вже окремо кожної земельної ділянки для кожного окремого домоволодіння. Кожен із колишніх співвласників будинку буде індивідуальним власником окремого будинку зі спільною стіною й окремою адресою, а отже, кожен зможе приватизувати по 0,15 га для будівництва й обслуговування свого будинку.

Процедура передачі земельної ділянки співвласника багатоквартирного будинку:

  1. Уповноважена особа ОСББ повинна подати до місцевої (сільської, селищної, міської) ради клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких указано бажане місце розташування та розмір земельної ділянки.
  2. Місцева рада в місячний строк розглядає клопотання й надає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні(таку відмову можна оскаржити в судовому порядку). Підставою відмови в наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою та техніко-економічних обґрунтувань використання й охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.
  3. Після отримання дозволу здійснюється розроблення проекту землеустрою. Це можна здійснити у будь-якій землевпорядній організації.
  4. Наступний крок – погодження проекту землеустрою з територіальним органом Держгеокадастру й місцевим органом містобудування та архітектури, а також з суміжними землекористувачами.
  5. Державна реєстрація земельної ділянки в державному земельному кадастрі.
  6. Затвердження проекту землеустрою місцевою радою. Рішенням про надання земельної ділянки в користування за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюються не лише затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, але й надання її в постійне користування. Підставою відмови в затвердженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути лише його невідповідність вимогам законів та прийнятих згідно з ними нормативно-правових актів.
  7. Реєстрація права постійного користування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. За результатами буде отриманий витяг із Державного реєстру, який і підтверджуватиме наявність права постійного користування. Здійснюється у відповідного державного реєстратора).

Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»  для створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя Чортківським місцевим центром надається безоплатна вторинна правова допомога, що передбачає здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та  складення документів процесуального характеру.

Таким чином, у випадку необхідності захисту прав та інтересів  громадянин можете звернутися в Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або в відділ «Гусятинське бюро правової допомоги» з заявою про надання безоплатної вторинної правової допомоги для здійснення представництва інтересів в суді.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь