Збільшено розмір державних соціальних допомог малозабезпеченим сім’ям та на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування

Дата: 03.07.2020 15:26
Кількість переглядів: 518

 

Відповідно до статті 9 Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік” встановлено, що у 2020 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить:

для працездатних осіб - 25 відсотків;
для дітей: з 1 січня 2020 року - 85 відсотків, з 1 липня - 130 відсотків;
для осіб, які втратили працездатність ( прожитковий мінімум для дітей до 6 років- 1859 грн., прожитковий мінімум для дітей від 6 років до 18 років – 2318 грн.), осіб з інвалідністю - 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Крім того, 2 червня 2020 року прийнято Закон України „Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб” № 646-К, який, зокрема, посилює фінансові гарантії для сімей, які взяли дітей під опіку,

.Тому збільшено розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Розмір допомоги підвищиться для дітей з інвалідністю до 6 років на 2788,5 грн (з 3718 грн до 6506,50 грн), від 6 до 18 років – на 3477 грн (з 4636 грн до 8113 грн); для дітей до 6 років – на 929,5 грн (з 3718 грн до 4647,5 грн), від 6 до 18 років – на 1159 грн (з 4636 грн до 5795 грн). Таке підвищення, відповідно до закону, здійснюватиметься з 1 січня 2020 року.

      Звертаємо увагу, що розрахунок допомоги проводиться із врахуванням виплачених на дитину пенсій, аліментів, стипендії. У липні поточного року опікуни та піклувальники одержать допомогу на підопічних дітей у збільшених розмірах із з 1 січня 2020 року.

      Вищевказаним Законом України з 1 липня 2020  року змінено алгоритм розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, а саме:

 скасовані норми щодо підвищення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї на 10 відсотків; для кожної дитини з інвалідністю, та для кожної дитини, яка утримується одинокою матір’ю та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є особами з інвалідністю I або II групи, - на 20 відсотків; щодо збільшення розміру державної соціальної допомоги на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, на кожну дитину віком від 13 до 18 років - на 500 гривень.  Проте за рахунок суттєвого збільшення рівнів забезпечення прожитковових  мінімумів для дітей, які застосовуються при розрахунку допомоги, з липня місяця цього року допомога малозабезпеченим сім»ям в порівнянні з попередніми місяцями- зросте.

   Також закон сприяє економічній самостійності малозабезпеченої сім’ї та виходу її з кризи.

Так, запроваджується безвідсоткова поворотна допомога для організації власної справи. Тобто члени малозабезпеченої сім’ї можуть отримати в Державній службі зайнятості фінансову допомогу, яка надається одноразово працездатній особі, що не працює, з числа членів малозабезпеченої родини для організації підприємницької діяльності та сприяння її економічній самостійності. Порядок надання такої допомоги має бути визначений Кабінетом Міністрів України.

    Ще один крок для реалізації ініціатив Президента України щодо підвищення рівня життя 80-річних пенсіонерів – це збільшення допомоги.

Одинокі пенсіонери, що досягли 80-річного віку, мають можливість отримувати державну соціальну допомогу на догляд у розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Наразі це 655 грн. Таке збільшення розраховується, починаючи з 1 січня цього року.

Фото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь