від 31  січня 2020 року №13 Про  затвердження «Положення про уповноваженого на громадських засадах служби у справах дітей при виконавчому комітеті Гусятинської селищної ради

Дата: 22.05.2020 13:36
Кількість переглядів: 495

 

 

 

ГУСЯТИНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

Гусятинського району  Тернопільської області

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

від 31  січня 2020 року №13

 

 «Про  затвердження «Положення про уповноваженого на громадських засадах служби у справах дітей при виконавчому комітеті Гусятинської селищної ради»

 

З  метою  захисту  прав  дітей  та  їх  інтересів  , беручи  до  уваги  проект «Положення  про  уповноваженого на  громадських  засадах служби  у  справах  дітей   при  виконавчому  комітеті  Гусятинської  селищної  ради», 

керуючись пп.6,7,8,9 п.б ст.32  Закону  України «Про  місцеве  самоврядування  в  Україні»,

  виконавчий комітет Гусятинської селищної ради

                                            Вирішив:

            1.Затвердити «Положення про уповноваженого на громадських засадах служби у справах дітей при виконавчому комітеті Гусятинської селищної ради».

Додаток №1   на  4  аркушах.

 

В.о.Гусятинського   селищного   голови                       Леся  ЧАЙКА

 

 

        

Затверджено:

рішенням виконавчого комітету

Гусятинської  селищної ради

від 31  січня    2020 року №13

 

Положення

про уповноваженого на громадських засадах

 служби у справах дітей

при виконавчому комітеті Гусятинської селищної ради

 

  1. Уповноважений на громадських засадах служби у справах дітей при виконавчому комітеті Гусятинської селищної ради – це особа (із складу територіальної громади), яка затверджується  виконавчим комітетом Гусятинської селищної ради і за погодженням із службою у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації, сприяє реалізації на відповідній території державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячої бездоглядності  та попередження правопорушень серед них.
  2. Уповноважений підзвітний виконавчому комітетові Гусятинської селищної ради та координує свою діяльність відповідно з службою у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації.
  3. У своїй діяльності уповноважений керується Конституцією України, чинним законодавством, зокрема, Законом України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», актами Президента України і Кабінету Міністрів України, Конвенцію ООН про права дитини, розпорядженнями голів обласної, районної державних адміністрацій, актами відповідної ради, її виконавчого комітету та голови ради.
  4. Уповноважений повинен знати чинне законодавство України і міжнародні нормативно-правові акти з питань захисту прав дітей, мати відповідний стаж роботи з дітьми, високі моральні якості, користуватися  авторитетом у дітей та їх батьків, постійно проживати на території Гусятинської селищної ради.
  5. Уповноважений здійснює свою діяльність у контакті з відповідними районними структурами по захисту і поновленню прав та свобод дітей.
  6. Повноваження уповноваженого припиняються за рішенням виконавчого комітету Гусятинської селищної ради  з повідомленням служби у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації.
  7. Уповноважений відповідно до покладених на нього завдань:
    1. Пропагує та розяснює права дитини серед дітей і дорослих в межах наданої компетенції.
    2. Сприяє розширенню доступу дітей до посадових осіб різних рівнів та забезпеченню можливості для дітей бути вислуханими.
    3. Забезпечує координацію зусиль  Гусятинської селищної ради та служби у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації, підприємств, установ, організацій всіх форм власності у вирішенні питань соціального захисту дітей та організації на відповідній території роботи, спрямованої на запобігання їх бездоглядності та скоєнню правопорушень.
    4. Виявляє дітей з особливими потребами та подає відповідну інформацію службі у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації для постановки їх на облік та проведення відповідної роботи з ними.
    5. Використовує всі можливі форми встановлення психологічного особистого контакту з дітьми, розгляду їх звернень.
    6. Ініціює встановлення персонального шефства над дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, які опинилися в складних життєвих обставинах, схильними до вчинення  протиправних дій дітьми, їх батьками чи особами, які їх замінюють, педагогічних працівників, працівників міліції, представників соціально відповідального бізнесу.
    7. Сприяє  у межах наданих повноважень дотриманню вимог законодавства про працю дітей на підприємствах, установах  та організаціях усіх форм власності.
    8. Проводить разом з виконавчим комітетом Гусятинської селищної ради  та службою у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації  роботу з виявлення і обліку осіб, які втягують дітей у антигромадську діяльність, щодо  заборони продажу дітям алкогольних та тютюнових виробів, розташування  поблизу навчальних закладів торговельно-розважальних закладів, де вони реалізовуються, перебуванням дітей у вечірній та нічний час в громадським місцях, розважальних закладах без супроводу дорослих.
    9. Сприяє встановленню опіки  над належним дітям-сиротам та дітям,  позбавленим батьківського піклування житлом, вирішенню питання про взяття дитини на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов та веденню персоніфікованого обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
    10. Спільно  з виконавчим комітетом Гусятинської селищної ради забезпечує ведення обліку дітей, батьки яких довготривалий час перебувають за межами населених пунктів, сприяє удосконаленню форм і методів  встановлення громадської опіки над такими дітьми.
  8. Уповноважений має право:
    1. Подавати до  виконавчого комітету Гусятинської селищної ради, служби у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації пропозиції з питань, що належать до його компетенції , для прийняття рішень, які є обов’язковими для виконання, щодо соціального захисту і поновлення прав та свобод неповнолітніх у передбачених законодавством  випадках.
    2. Отримувати у встановленому порядку від    виконавчого комітету Гусятинської селищної ради та  служби у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації документи та інші матеріали з питань, що належать до його компетенції.
    3. Звертатись до виконавчого комітету Гусятинської селищної ради та служби у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, громадських організацій у разі порушення прав та інтересів дітей, а також з питань працевлаштування та надання їм іншої допомоги.
    4. Брати участь разом із службою у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації у перевірках на відповідній території стану виховної роботи з дітьми у навчальних закладах, за місцем їх проживання, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, де працюють неповнолітні.
    5. Брати участь у роботі відповідних комісій Гусятинської селищної ради, комісій з питань захисту прав дитини Гусятинської районної державної адміністрації та підготовці матеріалів для розгляду у судовому порядку справ дітей за участю представників служби у справах дітей.
    6. Проводити особистий прийом дітей, а також їх батьків, опікунів чи піклувальників, сприяти розгляду їх скарг та заяв з питань, що належать до його компетенції.
    7. При необхідності ініціювати заходи щодо посилення контролю за умовами утримання дітей в окремих сім’ях.
  9. Уповноважений в межах наданої компетенції:
    1. Приділяє особливу увагу питанням соціального захисту і поновлення прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які перебувають в особливо складних умовах та зазнали жорстокого поводження.
    2. Щорічно доповідає  про свою діяльність перед виконавчим комітетом Гусятинської селищної ради та  службою у справах дітей Гусятинської районної державної адміністрації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь